fredag 14 november 2008

Mod - att förverkliga sina drömmar...

och en ny tävling!


Jag har en f d arbetskamrat, och en god vän, Bella, som jag beundrar av en himla massa olika anledningar. Hon har ett stort hjärta, hon är otroligt socialt begåvad, hon har ett gott humör som smittar av sig och - hon har vågat pröva sina egna vingar. Tillsammans med goda vännen Anna öppnade hon hösten 2006 butiken Barntillåtet i Helsingborg. Det var ingen liten satsning. Stor butik på bra läge. Stort utbud och många "nya" märken. Dessutom barnmöbler, vilket ju innebar ett ganska stort ekonomiskt risktagande. Men det gjorde de rätt i, för det går så bra!Eftersom jag är i en livsfas där jag vill lära mig så mycket jag kan om att utveckla mina egna styrkor, frågade jag Bella om jag fick "intervjua" henne och Anna om detta. Och det fick jag! Och sen tänkte jag faktiskt på att det är så många bloggare som har egna drömmar om att kunna leva på sitt intresse så här kommer lite coaching för er!Bella och Anna har små barn, två vardera. Och makar som omsorgsfullt informerats av sina fruar eftersom beslutet att starta eget måste vara stadigt förankrat på alla sätt som tänkas kan. De sticker inte under stol med att det har varit mycket kämpigare än vad de någonsin kunnat föreställa sig - men också mycket roligare!Resan började redan i november 2005 med ett första riktigt seriöst snack. Då drogs riktlinjerna upp och båda fick lyfta fram sina tankar. De är båda väldigt ense om att det fanns en gemensam nämnare som gjorde att de vågade lita på varandra - de hade samma syn på etik och moral i affärslivet. Det skulle inte bli tal om några gratisprover till det egna hemmet eller rabatter till nära och kära. Stenhårt arbete i minst två år, kanske fler. Jobba varannan helg och kvällar till 18:00. Ställa upp för varandra vid sjukdom.


Ingen av dem hade tidigare erfarenhet av eget företagande. De hade båda trygga, fasta anställningar och valde att ta tjänstledigt under uppstartsåret. Tanken var från början att ha en könsneutral butik, utan uppdelning i rosa/rött och ljusblått/svart. Men det dröjde inte länge innan de märkte att kunderna efterfrågade just det upplägget... Så det har blivit lite kompromissande. Det sved ju ordentligt ibland att inte ge rabatt till släkt och vänner så då ordnade de en kompiskväll i stället och numera har de kundkvällar med särskild inbjudan och rabatterade priser.Vad är det då som gör att man orkar fortsätta när det känns som tuffast med sjuka barn, för lite sömn och finanskris som grädden på moset? De svarar: -"Utvecklingen av företagandet!" och jag förstår då att detta är som en helt ny värld, de kan påverka direkt, av egen kraft. De har t ex diskussioner med flera av sina leverantörer som rör produktutveckling. Anna har lärt sig bokföring på egen hand. Bella har lärt sig allt som rör inköp och att hantera försäljarna som dyker upp i tid och otid, både i butiken och på telefon. Att ställa krav på leverantörerna och inte vara för snäll. Reklamationer. Nätverkande och marknadsföring på den lilla, lilla tiden som finns kvar... De har en mentor, en äldre person med erfarenhet från flera olika branscher och som de inte har en personlig relation till - det tycker de har varit väldigt värdefullt.
Och så har de varandra. Och det har varit tufft ibland, med missförstånd och förutfattade meningar. De har insett att även om de själva tycker att de är raka och ärliga mot varandra så räcker det inte alltid ändå. Då måste man sätta sig ner och lätta hjärtat. Prata om det man saknar, som tryggheten, arbetskamrater, friheten att kunna boka klipptid på lunchen, gå på toa (!), det intellektuella samtalet i stället för kommersiella ställningstaganden, lediga helger och kvällar med familjen... Men när de har pratat en stund så tittar de på varandra och så skrattar de och säger - vi väljer det här ändå!
Jag blir alldeles varm i hjärtat när jag ser dessa två kämpande småbarnsmammor som bar på en dröm, som de gav vingar! Nu har de en nätbutik också, kolla här!Och så vill de sponsra en tävling! Och det får de naturligtvis - eller hur!? Det här kan ni vinna:
Två st kuddfodral "Moln", design Gunila Axén, i ljusgrått, stl 45 x 45 cm.
(Ord pris 95 kr/fodral.)


Jag drar en vinnare och tävlingsreglerna är:
För att tävla länkar du från din blogg till barntillåtet.se samt till detta inlägg. Låna gärna bilden här ovan. Har du inte blogg kan du ändå delta och då tipsar du tre vänner om tävlingen. Glöm inte att lämna din e-mailadress om du inte har blogg, så att jag kan kontakta dig om du vinner! Tävlingen avslutas den 21 november kl 23:59. Lycka till!
Fredagskramen /Lena

36 kommentarer:

Elisa Day sa...

Vilken inspirerande inlägg! Tack för att du delade med dig. Har inte glömt din utmaning, är bara lite trög på att skriva :D Kram

Lallis - liv och leverne sa...

Åh vilket härligt inlägg! Jag säger samma jag; inspirerande. Dessutom helt undert fina bilder!
Kram Lallis

Hemma på Landet sa...

Oj, vilken trevlig läsning. Vad mycket fint det finns i den där butiken.

Kramis

Love Your Homes sa...

Hej Lena, tänker inte tävla.....men vad varm o glad jag blir av sådan inspiration som tjejerna bjuder på...du också för den delen.
Ha en härlig helg, Ingela

Anja-Elin ♥ Vakre augeblikk sa...

Så utrulig masse fint du har her :) Ønsker deg ei kjempefin helg :) Godklem :)

Vero sa...

Jag blir alldeles varm när jag läser ditt inlägg.
Jag funderar på att öppna upp butik. Jag har eget företag idag, vid sidan av anställningen och detta är att ta över befintlig affär men ej innehåll. Fått erbjudande och är så himla sugen. Lika sugen som jag är feg. Har en bra anställning och lön... Det tål att tänkas på. Som tur är så har jag fått ett helt år på mig att tänka.

Bollar fram och tillbaka.

Trevlig helg och ditt inlägg inspirerade mig verkligen att tänka positivt enbart.

Grodmamman sa...

Vilken underbar butik och vilka tjejer! Önskar ibland att jag var lite driftigare, men men.
Jag länkar till tävlingen! De där kuddarna skulle passa utmärkt i min gråa soffa!=)
Kram

Grodmamman sa...

Hej igen!
Ville bara tala om att jag blev så himla glad över din kommentar!
Det är av samma anledning som jag återkommer till din blogg!=)
Kram

hannas form sa...

Hej Lena!

Tack för din goa hälsning...vad kul att komma hit, rolig läsning och fina bilder! Hoppas att du får en trevlg helg!

KRAM
Hanna

Karin A sa...

Hej Lena! Vad trevligt att du delar med dig till oss andra, för visst är det ju så att det finns många "i vår värld" som går i just sådana tankar.

Vad kul att läsa om några som trott på sin idé, förverkligat den och lyckats. Affären verkar helt underbar, synd bara att de inte lyckades övertyga kunderna om den könsneautrala linjen. :D

Ha en härlig helg! Kram Karin

Hem och Lycka sa...

Imponerande starka kvinnor som vågar! kram

Lydia sa...

Hejsan Lena!
Oj vad glad jag blev nu när jag hittade din blogg, så inspirerande.
Jag har 'hungrigt' läst ditt inlägg om att starta eget med alla vedermödor och glädjeämnen det för med sig. Själv är jag på gång att starta en hem- och trädgårdsbutik på landet i Krika utanför Klippan. Det är ett stort steg och därför roligt att se dina vänners tankar kring detta.
Kram från
Lydia's Gröna Fingrar

Petra C sa...

Vilken inspirerande berättelse!

Beas barnslikheter sa...

Vilket intressant inlägg! Tack för att du tog dig tiden att intervjua - fota - skriva in.

Lycka till med dina framtidsplaner för övrigt, det verkar vara ett brytningsskede då står i just nu.

En Mölnbobos Liv sa...

Tack för att du tipsade min tävlingsblogg, vilket underbara saker de har på sin sida, jag lade den som favorit direkt.

Jag är med och tävlar och har länkat i bloggen. Skulle vara jättekul om jag vann då vi just tapetserat om och börjat inreda barnrummet, de skulle göra sig så bra där.

http://molnboanna.blogg.se/2008/november/kuddfodral-2.html

mail: info@annakarlsson.se

Nanna sa...

Hej, jag vill vara med och tävla om de fina kuddfodralen.
Har ingen blogg så jag tipsar!

mail: nannae@live.se

Gúa sa...

Vilekt fantastiskt inlägg!

DU är bäst!
Bara så att du vet och jag är så glad att jag fann dig!
Största kramen till dig vännen min...

Susanna sa...

Butiken är supermysig, har varit där flera gånger. Klart man vill vinna fina kuddar! susannasusanna75@hotmail.com

Zipzo sa...

jag är med :)
http://zipzo.blogg.se/2008/november/entry-22586365.html#comment

Mammamuh sa...

Jag är med och har lagt en länk i min tävlingsblogg
http://mammamuh.blogg.se/tavla

Therese sa...

Vilket inlägg... wow! Jag är givetvis med och tävlar och har länkat http://lurans.blogg.se/2008/november/bland-molnen.html

Carita sa...

Jag vill vara med :) Jag har länkat: http://djurtant.blogg.se/2008/november/some-more.html

Väldigt inspirerande inlägg du gjort. Fina bilder!
Ha det fint!

Lilla huset på prärien sa...

Halloj kära kompis! Jag provar lyckan i tävlingen jag också... tävlingsmänniska som jag är :)

Kram Jena

Lilla huset på prärien sa...

Du vad FINT de har i sin lilla butik!! Det var länge sedan jag var dit och tittade nu... /Kram igen

Sand mellan tårna sa...

hej...

Tack för att du tipsade mig om tävlingen, denna skulle jag sååå gärna vilja vinna.

Jag länkar givetvis med bilden på min blogg. och så är det väl bara att hoppas på tur.....

Det var också väldigt roligt att läsa inlägget.....

Kram Linda

ANNIKA sa...

första gången jag besöker dig men inte den sista.
Är gärna med och tävlar , har ej blogg men jag tipsar mina vänner.
vi ses
gustafsson.57@hotmail.com

Bantarbritta sa...

Oh, jag vill gärna vara med! Har länkat från www.bantarbrittatavlar.blogg.se

Lallis - liv och leverne sa...

Nej men vad märkligt med låten:)
*ler*
Kram på dig, du goa.
/Lallis

Love Your Homes sa...

Precis som som du skrev är Jenny helt fantastisk, go o glad o positiv, vi hade nog kunnat prata fortfarande. Nästa gång kanske du är med...vore kul, tycker jag.
Kram Ingela

Leva som jag sa...

Startade själv upp Minikex 2006 så jag vet att det är både glädje och mycket jobb speciellt när man har små barn. Roligt med en ny affär i HBG, måste besökas då jag kommer ner i helgen. Gillar namnet och loggan väldigt mycket!! Vill så klart vara med och tävla om de fina kuddarna
kramar Malin
länkar också

Tusenfröjd sa...

Så härligt att läsa... låter ungefär som jag och min man!!! Vet inte hur vi har fixat det med barnen i år men det har vi gjort på något sätt. Året är ännu inte slut och det är 5 hela helger tills vi stänger... så det är målet och då känns det lite lättare att arbeta så mycket som man gör.
Det låter kul med julmarknaden i Landskrona. Men jag ska faktiskt var hemma med barnen på fredag... ska visserligen städa på förskolan:-( Men sedan blir det en tur in till Sofiero... ska bli kul och gå in och titta på "min" utställning som en annan vanlig!!!
Vi kanske ses! Ha det så underbart.
Kramis Liv

Lotta (Maneki Neko) sa...

Jag vill gärna vara med och tävla, gillar både din blogg och tävlingar...

Här hittar du mitt inlägg:
http://deliquate.blogg.se/manekineko/2008/november/kuddfodral.html

Kram

Tjohalia sa...

Vilket underbart pris! Jag är gärna med och tävlar.

Länk:
http://tjohalia.blogg.se/tavling/2008/november/molnkuddar-fran-barntillatet.html

JessicaC sa...

Jag vill gärna vara med och vinna ett läckert kuddfodral med moln. Hoppas på tur =).

Har ingen blogg har tipsat 3 vänner.

MVH Jessica jessica_carlberg@hotmail.com

Anonym sa...

情趣用品,情趣,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫,h漫,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲

Anonym sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色