tisdag 21 juli 2009

Boktipset

Ni na ni na ni nana, ni nana nanina....

Ni som är födda på 60-talet, ja kanske till och med 70-talet, och naturligtvis även ni som hade barn som föddes då, minns säkert vinjetten och mannen i den regnbågsfärgade soffan. Dagens tips är de här tre böckerna som jag själv lånat på biblioteket, men som snarast möjligt ska letas upp och inhandlas.




"Gammalt Porslin", med undertiteln Svenska Serviser 1790-1990, av Jane Fredlund för ICA Bokförlag 1997, ISBN 91-534-1741-0


Här finns bilder och stämplar från alla de stora svenska porslinsfabrikerna, Rörstrand, Gustavsberg, Göteborgs, Lidköpings, Karlskrona och Gefle. Ett kapitel om att köpa gammalt porslin och lite info om skillnaden mellan keramik, fajans, porslin och flintgods. Oumbärlig för de av oss som rotar i loppislådor men inte riktigt vet vad som är ett "fynd".






"Antikt till bords" av Jane Fredlund för ICA Bokförlag i samarbete med Antik & Auktion 2000, ISBN 91-534-2047-0


Lärorikt om allt som hör det dukade bordet till; matsalens möbler, gamla glas, karaffer och kannor, matsilver, damast, vaser, tenn... Även här finns en hel del matnyttigt för oss antik- och loppisfrälsta.


Det dukade bordet är ju inte fullkomligt utan en vacker bukett! Att det inte behöver vara svårt ens för den minst fingerfärdiga visas i boken:



"Flower power" Buketter och enkla arrangemang av Malin Hidesäter och Anna Skoog, Albert Bonniers förlag AB 2007, ISBN 978-91-0-010532-7


Fantastiska bilder och enkla steg-för-steg-bilder. "Lite Leila" i färgvalet, jag bara smälter!


That's all for t'day folks!
Lena

15 kommentarer:

Grodmamman sa...

Är ju född 1970 och minns "Boktipset" och den där signaturmelodin!:)
Bor i en stad med en gammal porslinsfabrik, som numera är nedlagd, men det finns fortfarande ett museum och en "Fabriksbutik" där.
Kram

Jenny sa...

Hej Lena!
De där böckerna verkar ju jätteintressanta! Hihi, boktipset med Stefan vad han nu hette ja, såklart jag minns det! (född -72)
I början av 90-talet var jag på Nationalmuseum i Stockholm o då hade de Boktipssoffan där i nån utställning:)

Ha en skön eftermiddag,
kram Jenny

chokladblomma sa...

Jodå, den där signaturmelodin minns jag allt!!
Visst är det svårt att veta vad som är fynd och inte, men än så länge så går jag på sådant som att jag gillar det jag håller i!! En glad amatör med andra ord!!!!

Ha det gott!
Kram

millandante sa...

Här är en till som minns... tack för de boktipsen!!
Kram

Love Your Homes sa...

Jo, vad är det man säger - den som lever även lär.
De här böckerna är så trevliga o lärorika om vårt arv.
Tradera kanske har dom....brukar finna många spännande böcker där.

Det blev hallontårta....inte så tokigt!

Bisou
Ia

Lilla huset på prärien sa...

Halloj gumman!

Vilka härliga böcker! Jag måste verkligen börja pallra mig till biblioteket... jag bor ju bara ett stenkast bort. Hmm... kanske redan imorgon om jag orkar. Vi får se vad jag hittar på :)

Kram Jenny

Jenny sa...

Hej igen söta du!
Du är en klippa Lena,
tack för tipsen om Leilas recept! Ja nu attans ska jag fixa den där KA:n, bäst att Peter börjar spara;)

Ha det jättebra Vännen,
Kramis Jenny

Elisa Day sa...

Vilka härliga boktips! Jag kommer ihåg signaturen och soffan. Sen kommer jag ihåg att jag och brorsan döpte om ett godis till ninna-nanna godis. Det är avlångt och i olika färger. Vi tyckte den påminde om soffan i programmet. Än idag så kallar jag det vid det namnet Kram

Skatan sa...

Nananinananaaaaaaaaaa! Skyll på mig - det går utmärkt det :) Vet du vad...numera går jag med kniv och skruvmejsel i handväskan. Man vet ju aldrig var man hamnar och rackarns vad irriterande det är när man inte kan "arbeta" som man vill ;-) Den här låg dock lös och slängd...

Kram och sov gott!

Anna

Tulipa sa...

Jamen vilka tips! Super!!! De borde jag verkligen skaffa mig, vill lära mig mer...!!!Och vad kul att du fått till den där regnbågen, det gav mig lite flashbacks! man glömmer ju vad som var, därför är det så roligt att bli påmind!Nu ska jag köra och hämta ett skåp från auktionen igår. Ingen bjöd så jag slog till....*ler*Alla de riktigt fina möblerna blev superdyra igår, turistsäsong som det är!Men denna vita byrå hade jag varit sugen på, dock var där ingen nyckel, men när ingen bjöd så..! Tror dock den kommer till butiken, tar nog inte hem den, även om jag vill!Vet du, du är givetvis välkommen!Bara hör av dig så jag hinner städa upp!Kram Mariette

♥ Fyra årstider sa...

Men vad smart..jag köper mest bara det jag gillar..men det är kul att veta var det kommer ifrån.
Kram Lotta

LOPPISLIV sa...

Hej Lena! Jag är född på 60 talet och minns melodin väl från boktipset programet, den började nynna i huvudet på mig när jag läste dina rader...hihi Bra boktips du visar, den där flowerpower boken såg ju för härlig ut. Ja du får nog ta en runda in på Netto någongång :-) Ibland kan man faktiskt hitta små fynd där, min väninna hade köpt underbara ljusrosa latteskålar där förra veckan som jag blev så sugen på men inte köpt ännu. får nog in en runda dit nu jag med...hihi Ha en fin dag. Kraaam Paula

Rosenvit sa...

Hej vännen!
Kan bara ana mig till hur härligt ni hade det i Dalarna. Precis som du skriver behöver man inte äga allt.
Boktipsen gillar jag verkligen och naturligtvis minns jag tv-programmet.
På jazzkvällen i förra veckan sjöng Jojje Wadenius (efter mycket tjat) Kalles klätterträd!
Jag ringer dig!
Kram
Anna (med Bellahunden i knät)

Annika Christensen sa...

Vilka bra boktips. jag har lite gammalt porslin men mest udda saker.
Klänningen kan du köpa till mig så blir jag glad. för mig är det tvärtom jag har midjan och man skulle inte se hur lite jag är utan jag skulle se lite fyllig och vacker och kvinnlig ut i den.

Ha det gott
annika

Susanne sa...

Vilket jätte bra tips..Tack..