måndag 14 september 2009

Solgul fiskgryta



Gårdagens söndagsmiddag. Attans, vad gott det är! Kan varieras i det oändliga men igår blev den såhär:


ca 8 portioner
  • en försvarlig klick smör
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 3-4 vitlöksklyftor, finhackade
  • en stor grön chili, befriad från kärnor och hinnor, finhackad
  • en fänkål, grovt hackad, spara det "dilliga"
  • en halv rotselleri, grovt hackad
  • 7-8 råa potatisar, delade i småbitar
  • 2 kuber fiskbuljong
  • 2 pkt saffran
  • vatten eller vatten + vitt vin
  • 1 pkt torskfilé, skurna i kuber
  • 2 portionsbitar laxfilé, skurna i kuber
  • ett gäng oskalade räkor, skalas
  • kanske en klick sambal oelek
  • 2 dl vispgrädde


Ta en ganska stor emaljerad gryta. Smält smöret så det börjar puttra lite, häll i löken och låt den mjukna, gärna med locket på, låt stå kanske fem minuter på medelvärme. Häll i chilin, fänkålen och rotsellerin, låt stå och fräsa/puttra 5-10 minuter till så att smakerna "gifter sig". Häll i saffran, rör om. Ljuvliga dofter sprider sig...

Smula ner fiskbuljongen bland grönsakerna, rör om och häll därefter i vatten, ca 2 dl, det ska inte täcka grönsakerna. Lägg på locket och låt stå ca 15 minuter. Sen ska potatisbitarna ner, då får man hälla på lite mer vatten. Puttra 15 minuter till, känn efter så att potatisen är hyfsat mjuk. Vänd försiktigt ner fisken så att den inte går sönder. Häll i grädden och låt stå 5-7 minuter, det ska koka upp. Smaka av med mer salt och lite sambal oelek om du vill ha lite sting, dra från spisen och lägg i de skalade räkorna och "det dilliga" från fänkålen. Njut med en bit baguette!

16 kommentarer:

Grodmamman sa...

Hur gott lät inte det där då?!?:) Får nog ta bort laxen om barnen ska äta dock.
Kram

Rosenvit sa...

Älskar fisksoppegryta och håller med om att det går att göras på många olika sätt. Vi ska äta det på lördag och förhoppningsvis har jag haft tid och orka och bakat rikigt gott bröd.
Bara jag grejat färdigt med datorn så ringer jag dig...

Saffransröda! kramar
Anna

Jenny sa...

Hej Lena!

När jag läste ditt recept hörde jag plötsligt den gamla Karlshamns mejeri reklamen i huvudet: gott gottigott gott!! ;)

Ha en skön kväll o grattis igen till jobbet!!

Kram Jenny

Tulipa sa...

Hej Lena!
Stooort grattis till jobbet!!
Jätteroligt att läsa!!!
Klart att de behövde dig!!!

Soppan lät god, lite liknande den jag gör ibland...sååå gott med saffran i, mmmm....

Kram mariette

Villa Hemma sa...

Åååh, jag älskar soppa! Låter kanonsmaskigt!

kram på dig

Annas skattkammare sa...

Det ser smarrigt ut! tack för receptet! Ska provas någon dag!
Kram /Anna

Elisa Day sa...

tack för din kommentar! Roligt att du gillade smyckena. Har ganska mycket bilder och beställer efter behov. Kan maila dig några bilder. Är det något speciellt du är intresserad av? Poträtt, svartvitt, djur? Vad roligt att det kändes bra med jobbet. Jag arbetstränar halvtid nu och drömmer om ett riktigt jobb med riktig lön. Kram

♥ Fyra årstider sa...

Jag är usel på matlagning..gör aldrig soppor, men denna såg riktigt god ut. Fick potatissoppa på jobbet idag. Mums
Kram Lotta

Karin sa...

Mums så gott, gillar verkligen fisksoppor och grytor. Den perfekta höstmaten!

Grattis till jobbet Lena, vad kul att de hittat hit också. :) Ha en skön dag! Kramar Karin

Lallis - liv och leverne sa...

Vad GOTT det låter:)
Kram Lallis

StrandviksVillan sa...

Mmmm... låter verkligen gott! Jag skulle kunna äta fisk fem dar i veckan hihi!
Fick faktiskt en stor färsk fänkol av svärmor igår, och visste inte vad jag skulle göra av den. Tänkte att jag måste nog googla lite, hehe! Tack för receptet!

Ha en fin fortsättning på veckan!
kram Ann-Christine

Jaaaa! Grattis till jobbet!!

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Åh så gott det lät, nu måste jag göra fisksoppa endera dan!
Super-duper-grattis till jobbet, så klart du fick det med en sån härlig blogg! :o)
Kram lydia

millandante sa...

Vilken tur att jag precis ätit fisksoppa till lunch! Detta recept hamnar i pärmen! Mums!
Kram

Himmelbit/Njut en smula sa...

Du är sååå gullig!!! Stort tack för omtanken :-D

Kramar

Karin Lindström sa...

Hej käraste Lena!

Jag skulle skicka dig en hälsning att jag länkat, men det hann jag inte med innan jag skulle hämta barnen. Hoppas det var ok för dig!

Nu frestar du mig igen, fiskgrytor som jag älskar. Perfekt också den här årstiden!

Ha en riktigt skön helg min vän!

Många kramar
Karin

Tidsmästarinnan sa...

Men hallå, man kan ju inte sitta här och bli hungrig mitt i natten - men nu blev jag faktiskt det, trots mastig middag hemma hos mor och far... detta måste provas!

Stort och solvarmt GRATTIS till nya jobbet Lena!! Hurra! Hurra!
Stor kram!
Susanne