söndag 26 oktober 2008

Bukettbinderi à la franska stämningar



Jag sitter och känner mig alldeles uppfylld. Som efter ett spabesök eller en riktigt bra konsert. Under fyra timmar idag har jag varit på kurs hos Anna Leibel Nilsson i hennes gudomligt vackra ateljé i Gantofta precis nere vid ån i Råådalen. Jag hittar inte riktigt ord för hur inspirerad jag känner mig och berikad av upplevelsen. Ateljén används flitigt till alla de fotojobb Anna har för olika tidningar och böcker. Det är så vackert att man nästan tappar andan. Hon har bl a gjort en del inköp på Butik Sophie...


Jag frågade om jag fick fotografera men hon ville helst inte det och det respekterar jag naturligtvis. Det var faktiskt bra att jag inte fick fota för då kunde jag koncentrera mig mycket bättre på det jag var där för - att lära mig de första stegen i bukettbinderiets ädla konst.



För det måste jag säga - att binda bukett i spiral, som man ofta gör när man binder kompakta buketter - är inte lätt. Det är i själva verket riktigt svårt. Att dessutom få balans i buketten och ett centrum med blickfång - ja, försök själva så får ni se. Vi fick börja med att försöka oss på att binda tre rosor i spiral, utan grönt. Nu vet jag varför floristerna ofta frågar om vi inte vill ha lite grönt - det är nästan omöjligt att få tre rosor att sitta ihop med avstånd! Nu känner jag att jag måste fortsätta träna, så här blir det inga färdigbundna buketter längre. Övning ger färdighet.


Vi fick bara blommor av allra högsta kvalitet att arbeta med; totalt fjorton rosor av fyra olika slag, hortensia, vallmokapslar, olivkvistar, snöbär, någon sydafrikansk blomma bland annat.

Såhär blev min bukett, efter tre försök.







Sen bjöd Anna på fika, jättegod äppelkaka med vaniljsås och kaffe. Det var en välbehövlig paus efter stenhård koncentration. Därefter började vi göra nästa bukett som ska dofta gott och tåla att torkas. Den består huvudsakligen av torkad lavendel, rosmarin, vallmokapsel, snöbär, olivkvistar och lite annat överblivet material från den stora buketten. Runt skaftet lindade vi oblekt linne som fästes med hamparep. Den ska få ligga på hyllan på gästtoaletten här hemma.





Sist fick vi göra en liten hängdekoration av en ros, olivkvistar och annat valfritt som blivit över plus några ståltrådar, linnetyg och rep. Den får hänga på vårt gamla skolskåp i köket.



Det började bli mörkt när jag kom hem, så bildkvalitén är väl inte den bästa men håll till godo ändå! Jag hoppas att jag kan förmedla lite av all glädje jag känner!

Söndagskram / Lena

13 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Åh Lena!! Jag känner vördnad för att få vara först att kommentera detta underbara inlägg. Vad fint du har gjort!! Jag förstår att du känner dig helt fylld av inspiration och glädje efter denna härliga kurs. Åhhh vad jag är avundsjuk! Jag kan bara hoppas att du använder dina nyfunna kunskaper och binder mig en sådan fin bukett någon dag :) Wow!

Jag har lagt I nu och kunde knappt bärga mig att springa iväg o läsa ditt inlägg. Blev riktigt irriterad när J kom och skulle fråga mig någonting mitt när jag höll på att läsa ;)

Vad häftigt att man kan göra sådana grejor med blommor. Det är härligt vad blommor kan få en på gott humör! Önskar att jag var hos dig nu så jag kunde få dofta lite på din lavendelbukett också.

Bästa kramen Jenny

me and alice sa...

Åh vilka härliga timmar du haft!!
Vad roligt att få prova på att binda blommor och vilka vackra buketter du gjort!!
kram Susanne

Skatan sa...

Hej och tack för påhälsningen hos mig :)

Man riktigt känner hur roligt du har haft det!! Det verkar riktigt kul att pröva på. Jag skulle behöva gå en kurs jag med. Det är så mycket jag skulle vilja prova när det gäller blomdekorationer, kvistar, blad och annat naturmaterial...men jag kommer inte riktigt till skott. Idag har jag gjort en björkriskrans vilket kanske passar en skata bra. Jag får försöka fota underverket i morgon när det är ljust igen, och kanske, kanske vågar jag mig på ett bildbevis ;-)

Nu önskar jag dig en skön kväll!

Kram,

A.

Karin sa...

Hej söta Lena ;), vilken underbar dag du verkar ha haft. Jag blir nästan lite avundsjuk när jag läser och ser vad du har fått göra. Minns jag rätt att det blir fel tillfällen? Jag försöker alltid binda i spiral och det är inte lätt, så jag förstår om du tycker det var lite knepigt. Buketterna är helt underbara där de hänger och kommer att vara till glädje länge. Ha en riktigt skön kväll och en bra vecka! Kram Karin

Tusenfröjd sa...

Så fina dina buketter blev. Jag blir riktigt avundsjuk på din kurs... något sådant skulle jag minsann oxå vilja göra. Har visserligen gått några innan men det var ett tag sedan. Så mycket inspiration och glädje när du har gjort något så vackert. Hoppas du får njuta länge av det.
Ha en bra start på veckan.

Liv

♥ Fyra årstider sa...

Gud vad vackert och vad roligt att få prova på.
Kram Lotta

lottens vita och gröna sa...

nä nu försvann det, morr!

jag bar sitter och suckar av njutning när jag ser dina blomsterkonstverk!

mmmm lena de är underbara!

varmkram lotten

Tulipa sa...

Vilken glädje som kom fram i ditt inlägg idag! Jättekul att läsa! Och sååå vackert. Du är ju jätteduktig. Låter som att hon (Anna) hade en inspirerande atelje.
Ser fram emot en fortsättning!
Kram Tulipa

Karin Lindström sa...

Hej Lena!

Åh, vad roligt att få gå på en sån kurs. Och vilka underbara binderier du gjort. jag försöker ibland, men det är så svårt så jag vet precis hur du fått kämpa!

Så roligt att läsa om dina glädjeämnen. Det är viktigt att lyfta fram de roliga sakerna.

Tack för receptet också. Jag har faktiskt aldrig bakat brysselkex trots att jag tycker jättemycket om dem!

Ha en mysig Söndagskväll!

Många kramar
Karin

Tulipa sa...

Hej igen! Hoppas det är ok om jag länkar till dig!
Kram Tulipa

n o r d i n g å r d e n sa...

Hej Lena, fantastiskt vackra buketter och jag är impad av vilka fin buketter du fick till efter tre försök, för mej tog det en hel dag att lära mej lägga i spiral: ) Jag är nämligen utbildad florist men jobbar inte som det...det ÄR svårare än många tror, men, det kan ju bli vackert ändå, utan spiraler, bara man väljer rätt blomster i själva buketten, fortsatt lycka till, du har verkligen talang för detta! Mari.

Hanna i Det stora grå huset sa...

Å ja du, nog delar du med dig av känslan alltid!!!
Sååå himla ljuvligt det måste ha varit där!!! Och vilka buketter du visar så vackert och strunt i att det börjat mörkna det är hur vackert som helst ändå!!!!

Tycker att det är så roligt att läsa din blogg, och för varje nytt inlägg jag läser ser jag ditt ansikte framför mig! Så skoj med bilder! :)

Sköt nu om dig,och ha en riktigt bra ny vecka!
Kram Hanna

Englagård sa...

Vilka jättefina buketter.

kram Karina