lördag 18 april 2009

Rabarberkompott och annat smått och gott...





När jag läser igenom mina äldre inlägg känner jag att man lätt kan få intrycket att jag är det man brukar kalla "huslig". Det stämmer ju inte speciellt väl. Jag hatar att städa (det var därför vi köpte den där Ergo Rapidon, för då kan man dammsuga bort den synliga smutsen...), jag stryker aldrig, och då menar jag ALDRIG, fönstertvätt har jag delegerat till maken osv. Jag gör ju förstås det man måste ändå, som de flesta av oss gör.

M
en baka och tvätta (jo faktiskt!) kan jag göra med glädje och utan att jag känner att jag borde/måste. Och idag har jag banne mig kokat kompott, första gången ärligt talat, saft har jag gjort en gång, fläderblomssaft, men syltat har jag heller aldrig. À propå ordet "huslig" känner jag att det är syltandet och saftandet som låter viktigast...

Och rabarberkompott gör jag gärna igen, det är ju så himla enkelt och så gudagott med vaniljstångsfröna i.




T
ill rabarberkompott hör gräddmjölk, gärna serverad i gammaldags kanna. Den här köpte jag hos Kicki på Countrystyle i påskas. Hennes butik ligger strax utanför Falkenberg, på vägen mot Ullared, kan vara bra att veta!







V
ärldens bästa storasyster förärade mig den här kupan i gammal stil, hon hittar alltid rätt saker. Inköpt på Form & Interiör i Falkenberg.




Och bloggvänner är något mycket speciellt. Jenny med bloggen Hemma på Kråkered läste mitt gnäll över att jag inte kunde hitta en rosa slickepott från Rice, så då fixade hon det! En födelsedagspresent från någon jag aldrig träffat. Jag är så överväldigad, tack underbara Jenny!






M
in mormor hette Jenny, hon gick bort redan när jag var liten, men hon sitter där uppe på sitt moln och ser till att jag har andra Jenny:sar som står mig nära, och allra närmast hjärtat finns ju Jenny med bloggen Lilla Huset på Prärien. Av henne fick jag det här halsbandet från Diddi. Hon letade efter något som var bara till mig och hittade det här med indiska figurer! Jag älskar både det och henne...

T
hat's it for today folks', missa för all del inte utlottningen av Lantliv nr 5 som pågår t o m imorgon kväll kl 20:00, ni hittar det två inlägg längre ner.

Tillägg: Nog har våren kommit långt hos i Skåne, men rabarbern är köpt på Hemköp, fast nästa år planerar jag att odla i zinkspann och då får vi väl se när den kan skördas...



Kram/Lena

15 kommentarer:

Lilla huset på prärien sa...

Hej söta du! Rabarberkompott... det hade inte varit fel. Här är jag själv med barnen hela helgen när J är på cykelläger... tack gode gud att man inte är ensamstående med dessa tre barnen! Det går hjälpligt att hålla sig på fötter men shit, tänk att faktiskt vara ensam i det långa loppet! Nu blir det fläskpankaka här. Förhoppningsvis kan vi vara ute lite i trädgården sen. Så varmt! Riktig sommar :)

Kraaaaaam Jenny

Grodmamman sa...

Här är inte städ högprioriterat heller. Dammsög hela huset igår och idag syntes inte det i hallen. Sonen som dragit in all skit tog dock fram dammsugaren och fixade till det!:) Tvätta kan jag också göra utan större problem, men efterarbetet är inte lika kul!:)
Kanske skulle baka något gott istället? Det är mycket roligare!:)
Härligt med goda vänner både irl och i bloggvärlden!
Ha en bra helg!
Kram

Fröken Fräken sa...

Jag looooovar! Jag har vilat och sovit och inte pysslat! Däremot har jag undrat en hel del över varför jag inte är sugen på att pyssla.. det känns väldigt ovant att vara för risig för pyssel.??

I vanliga fall skulle jag nog säga att det jag gör helst är att städa.. matlagning och bakning är för att jag är måste och någon enstaka gång för att jag är inspirerad...

Men du, om du är sugen på att safta så kan du göra rabarbersaft till mig! Min farmor brukade göra världens godaste rabarbersaft.. fast vänta nu här, menar du alltså att ni redan har färska rabarber som växt upp i trädgårdslandet och som du har använt till kompotten??? Här är det typ nollgradigt, värsta motvinden och vinterjacka på

Annas skattkammare sa...

Gud så gott det ser ut! Och så fina saker du fått!
ha en trevlig lördagkväll!
Kram /Anna

Love Your Homes sa...

Hej sKära,
inte gillar vi att laga mat och att städa...vilken frände du är! Tackar.

Menar du att ni redan har rabarber??
Ser mycket snopen ut här just nu, men jag har ju kvar lite av den goda sylten....

Vilka fina presenter du har fått...rosa slickepott, wouldn't mind one of those.

Svar på din fråga = stor brödnagg.
Funkar säkert till fler ändamål!

Kletus hälsar, han är med vid datorn idag.

Kram
Ia

Karin Lindström sa...

Hej Lena!

Ett stort varmt grattis i efterskott!!! Och vilka presenter du fått. Så fint halsbandet är, det skulle jag också bli väldigt glad för.

Ha ni redan rabarber? Allt är verkligem mycket tidigare hos er! Den ser verkligen smaskig ut, den måste jag prova. jag tillhör i alla fall den där husliga sorten *skrattar*, och sylt saft och annat gör jag gärna själv. Sen så städar jag väl inte ihjäl mig direkt, jag vill hellre skapa något.

Ha nu en jätteskön helg!

Många kramar
Karin

HEMLÄNGTAN sa...

Det såg verkligen gott ut med rabarberkompott! Längtar till den blir stor nog att skörda!
Trevlig helg!

Cajsas Rum - Trottinglady sa...

Tack för tipset! Imorgon blir det rabarberkompott. Inte färska för här är snön dominant i trädgården utan det blir att ta upp från frysen.
Carin

Jenny sa...

Hej goa Lena!
Rabarberkompotten ser jättegod ut och vad bra att du blev nöjd över slickepotten:)

Halsbandet du fick av Jenny är superfint!!

Ha en jättebra söndag vännen,

Kraam Jenny

Annika Christensen sa...

Kompott får det nog bli nästa gång idag blev den gamla vanliga pajen.
Vilka underbara vänner du har.
Kannan blev jag väldigt förtjust i må jag säga.
Jag är inte heller huslig men jag gör sådant som jag tycker är kul.
Tex nässelpesto
Varför stor-städar man inte ordenligt innan våren sätter fart tex?
När man går i väntas tider liksom.
Tänker det varje år men än har det inte hänt. Kanske fönsterna är putsade till år när vårsolen kommer fram.
Ha en bra söndag
Annika

♥ Fyra årstider sa...

Instämmer helt med vad du säger..bakning är min grej..men städa är inte så kul..jag var bättre på det förr. Vad gulligt med alla presenter..de får du för att du är du.
Kram Lotta

Jeanette Hornbeck sa...

Grattis i efterskott!
Jag är också huslig när jag vill och med det jag känner för. Lustfyllt och utan krav, då är det en lyx. Tillfredsställelsen efter ett saftkok är enorm och så är det så himla enkelt.
ha en härlig söndag, kram Jea

StrandviksVillan sa...

Lyckos dig som har såna vänner!

Mmmm... jag älskar rabarber, men resten av familjen är inte lika förtjust. Fast jag måste nog också pröva på kompott så fort det finns rabarber här.

Annas Lycka sa...

Kul att hitta en ny blogg...Ska surra runt här ett tag. Jätte fin!!! Kram ANna

ANNAANNA sa...

Mmmm... rabarber... tror minsann jag får ta och rota lite i frysen för där bör finnas någon påse kvar från förra sommaren. Jag gör nog kräm i såfall....